گزارش آخرین وضعیت زندانیان سیاسی زن و فعالین
در ادامه سرکوب مخالفان، خطر اجرای حکم اعدام پخشان عزیزی، زندانی سیاسی کرد، افزایش یافته است. دیوان عالی کشور درخواست اعاده دادرسی او را رد کرده و دستور توقف اجرای حکم در ۱۳ بهمن لغو شده است.
تجمع خانوادههای زندانیان سیاسی محکوم به اعدام روز سهشنبه ۱۶ بهمن در مقابل زندان اوین برگزار شد. معترضان با در دست داشتن تصاویر عزیزانشان و پلاکاردهایی با شعار «نه به اعدام» خواستار لغو این احکام شدند. همزمان، زندانیان در ۳۵ زندان کشور، از جمله گنبدکاووس، برای پنجاهوچهارمین هفته متوالی در چارچوب کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» دست به اعتصاب غذا زدند.
در پی اعتراضات تعدادی از زنان زندانی سیاسی در زندان اوین نسبت به انتقال دو زندانی محکوم به اعدام، بهروز احسانی و مهدی حسنی، به زندان قزلحصار، رئیس زندان اوین اعلام کرد که تعدادی از این زندانیان سیاسی زن به مدت سه هفته از ملاقات محروم خواهند بود. انتقال شبانه این دو زندانی به زندانی که اجرای احکام اعدام در آن شدت بیشتری دارد، نگرانیها را درباره تشدید اعدامها و سیاستهای ارعاب رژیم جمهوری اسلامی افزایش داده است.
مریم جلال حسینی، زندانی سیاسی در زندان کچویی کرج، علیرغم مشکلات جسمانی، از رسیدگی مناسب پزشکی محروم است. او که به بیماری کولیت روده مبتلاست و مشکلات دیگر از جمله پوسیدگی شدید دندان را دارد، نتواسته است از درمانهای مناسب برخوردار شود.
مریم شکرانی، روزنامهنگار اقتصادی روزنامه شرق، در تاریخ دهم بهمن پس از احضار به اطلاعات سپاه پاسداران در تهران چند ساعت بازجویی و تهدید شد و سپس آزاد گردید. او پیشتر به خاطر گزارشها و اظهارنظرهایش در شبکههای اجتماعی بارها از سوی نهادهای امنیتی احضار شده بود. مریم شکرانی همچنین در اسفند سال گذشته به اتهام «نشر اکاذیب در فضای مجازی» به دلیل اطلاعرسانی درباره کشته شدن آرمیتا گراوند به ۶ میلیون تومان جزای نقدی محکوم شده بود.
ناهید ملوندی، سجادپور سخاوت و علی پویان مقدم به دستور دادستان سبزوار توسط پلیس امنیت این شهر بازداشت شدند. ناهید ملوندی پس از ساعتی آزاد و از او خواسته شد تا روز شنبه ۱۳ بهمن ماه در این نهاد امنیتی حاضر شود.
آیدا عمویی، شهروند اهل سنندج که پیشتر به دلیل اعتراض به حکم اعدام پخشان عزیزی بازداشت شده بود، با تودیع وثیقه آزاد شد.
مهوش صیدال تدوئی، زندانی سیاسی از زندان اوین به مدت پنج روز به مرخصی اعزام شد. او به دلیل فعالیتهایش در کلابهاوس به سه سال حبس محکوم شده است.
عالیه مطلب زاده، عکاس و فعال حقوق زنان که به شعبه چهارم بازپرسی دادسرای اوین احضار شده بود، به دلیل امتناع از پوشیدن چادر با ممانعت مسئولان دادسرا مواجه شد.
حمیده زراعی، زندانی سیاسی سابق که پیش از این در انقلاب زن زندگی آزادی بازداشت شده بود، پس از آزادی مجدد بازداشت و به زندان لاکان رشت منتقل شد. وی پیشتر به ۱ سال زندان و چندین محدودیت دیگر محکوم شده بود.
پریسا کمالی، زندانی سیاسی در زندان اصفهان، به دلیل بیماری تیروئید از دسترسی به داروهای مورد نیاز محروم است و علیرغم وضعیت بحرانی جسمانیاش، از اعزام به مراکز درمانی جلوگیری میشود. وی به ۳.۵ سال زندان محکوم است.
زینب جلالیان، زندانی سیاسی محکوم به حبس ابد، علیرغم مشکلات جدی جسمانی از جمله بیماریهای چشمی، کلیوی و گوارشی، همچنان از درمان مناسب محروم بوده و بیش از چهار ماه است که از دیدار با خانوادهاش محروم است.
پروین ادوایی، شهروند مریوانی که اوایل بهمن توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود، به بند زنان کانون اصلاح و تربیت سنندج منتقل شد.
رضوانه خانبیگی، زندانی سیاسی، در پیامی صوتی از فشارهای حکومت علیه خود و خانوادهاش خبر داد. او که به بیماری صرع، تشنج و دیسک کمر مبتلاست، با وجود نیاز به مراقبتهای پزشکی از سوی دادیار زندان تهدید به بازگشت به زندان شده است. پوران ناظمی، نویسنده و فعال حقوق بشر، نیز در ویدیویی از کرمان، از پروندهسازی سپاه علیه خود و فشارهای امنیتی که منجر به مصادره اموال و مرگ پدرش شد، پرده برداشت.
ماه منیر مولایی مادر دادخواه کیان پیرفلک در واکنش به اجبار نیروهای امنیتی به بسته شدن صفحه زنده یاد کیان پیرفلک نوشت: «به دلایلی مجبورم» صفحه یادبود پسرم را ببندم
وقتی که تحمل دلنوشتههای یک مادر داغدار را ندارند…
کاملیا سجادیان، مادر محمدحسن ترکمان، در اعتراض به تلاش حکومت برای بستن صفحات ماهمنیر مولاییراد (مادر کیان پیرفلک) در شبکههای اجتماعی، این اقدام را نشانهای از بیارزش بودن جان انسانها نزد حکومت دانست.
جمعه ۷ فوریه ۲۰۲۵ – ۱۹ بهمن ۱۴۰۳